Lesson 5, Wikipedia #hub3001

Η τελευταία συνάντηση μου φάνηκε συναρπαστική! Όχι μόνο για όλα τα ενδιαφέροντα θέματα που σχολιάστηκαν, αλλά και για το γεγονός ότι εισέπραξα νέες πληροφορίες για τον τρόπο λειτουργίας ενός εργαλείου που αν και όλοι χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση, στην πραγματικότητα γνωρίζουμε ελάχιστα. Νομίζω είναι σύνηθες φαινόμενο να αγνοούμε στοιχειώδεις γνώσεις για πράγματα της καθημερινότητάς μας επειδή τα θεωρούμε δεδομένα, ενώ αναρωτιόμαστε συνήθως για τα πιο ασυνήθιστα και διαφορετικά.

Έτσι και εγώ, παιδί της δεκαετίας του 90, σύντομα ‘υποτίμησα’ τους εγκυκλοπαιδικούς τόμους της βιβλιοθήκης μας και από τα τέλη του δημοτικού άρχισα να χρησιμοποιώ την μαγική βικιπαίδεια για τις εργασίες μου. Και ήταν όλα τέλεια μέχρι την αρχή του πανεπιστημίου όπου μας έμαθαν ότι η βικιπαίδεια δεν είναι επιστημονική, δεν είναι πάντα αξιόπιστη. Και εκεί άρχισαν τα δύσκολα, γιατί το πέρασμα από την επανάπαυση στην αυθεντία της χειροπιαστής εγκυκλοπαίδειας, στην ευκολία και την ποικιλία της βικιπαίδειας, και από εκεί το πέρασμα στη κριτική και κοπιαστική αναζήτηση έγκυρων επιστημονικών άρθρων είναι δύσκολο εγχείρημα. Γιατί ξαφνικά αντιλαμβάνεσαι ότι η έγκυρη γνώση δεν είναι αποτέλεσμα ευκολίας, αλλά χρειάζεται κόπο, χρόνο, κριτική ματιά και προσωπική αναζήτηση.

Και στο μάθημα λοιπόν αναφέρθηκε ότι η βικιπαίδεια είναι κάτι σαν εγκυκλοπαίδεια. Προσφέρει πληροφόρηση, αλλά ο βαθμός εγκυρότητάς της ποικίλλει και πρέπει να εξεταστεί από τον εκάστοτε αναγνώστη. Αυτό που εξέλαβα εγώ είναι ότι η βικιπαίδεια είναι η αναπαράσταση ενός πλήρους συστήματος, με πολλά επίπεδα, που θα έμοιαζε και με μικρογραφία στοιχείων της σύγχρονης κοινωνίας.  Παρέχει ‘επιστημονική’  γνώση. Λειτουργεί όμως και ως μέσο πληροφόρησης για νέα γεγονότα παίρνοντας έτσι και την μορφή εφημερίδας. Διέπεται από κανόνες και αρχές που είναι απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος. Ενισχύει κίνητρα για εθελοντική δράση. Ωστόσο το σημαντικότερο για εμένα είναι ότι με το να επιτρέπει στον κάθε αναγνώστη να συμβάλει με την γνώση του (με τις όποιες κυρώσεις μπορεί να έχει μια άτακτη συμπεριφορά) αναπαριστά μια εικονική μορφή εφαρμοσμένης δημοκρατίας. Μια από τις φράσεις των βικιπαιδιστών είναι το ‘ Η WIKIPEDIA ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ’, αλλά εγώ προσωπικά δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο καθημερινό, δικό μας περισσότερο συμμετοχικό, άμεσο και δημοκρατικό.

Τέλος, μιλώντας για croudsourcing, για wisdom of crowds και  παρομοιάζοντας την βικιπαίδεια με φωλιά/κοινωνία μελισσών, δεν θα ήθελα να παραλείψω εμάς, τους loafers, αυτή την σκοτεινή πλειοψηφία, που ενώ καρπώνεται συστηματικά τα αγαθά, όχι μόνο δεν προσφέρει αλλά αγνοεί. Στην παρομοίωση της μέλισσας λοιπόν, εμείς είμαστε οι γέρο κηφήνες;

 

3 thoughts on “Lesson 5, Wikipedia #hub3001

 1. Πρέπει να παραδεχτώ πως παρόλο που δεν ήταν δυνατό να παρευρεθώ και να παρακολουθήσω το τελευταίο μας μάθημα, ο αναστοχασμός σου μου έδωσε αρκετά ώστε να καταλάβω την ουσία του μαθήματος. Επίσης, η προσωπική σου ματιά πάνω στο θέμα στάθηκε πολύ εύστοχη στα μάτια μου ειδικά στην τελευταία σου παρομοίωση με τις μέλισσες και τους κηφήνες. Το συγκλονιστικό ήταν ότι είχα και εγώ ως σκέψη το λόγο που ποτέ δεν έχω συνεισφέρει σε αυτή την παν-γνώση /βικιπαιδεία! Και είχα νιώσει ακριβώς,όπως το γράφεις, ένας εκμεταλλευτής της “γενναιοδωρίας”(όταν είναι τέτοια) των άλλων.
  Όσον αφορά το ζήτημα εύρεσης επιστημονικών άρθρων θα συμφωνήσω ότι αποτελεί δύσκολη και κοπιώδη διαδικασία, όμως ένα τεράστιο θετικό αυτής είναι οι παραπομπές σε άλλα παρόμοια άρθρα, τις οποίες έχω βρει κατα καιρούς εξαιρετικά χρήσιμες. Μερικές φορές ομολογώ ότι είναι αρκετά intriguing να περιπλανιέσαι μέσα σε αυτές τις διαδικτυακές “αυθεντίες” , να διαβάζεις επιτέλους κάτι με επονομασία μέσα στο διαδίκτυο για το οποίο ξέρεις ότι έτσι έχει μέχρι στιγμής αποδειχθεί επιστημονικά. Η ανασφάλεια της μη έγκυρης πληροφόρησης μερικές φορές μπορεί να γίνει εξαιρετικά κουραστική όπως και η αναζήτηση μιας έγκυρης πληροφορίας. Όμως στη δευτερη περίπτωση τουλαχιστον γνωρίζεις ότι δεν χρειάζεται να αμφισβητήσεις αυτό που έχει λεχθεί- τουλάχιστον σε επίπεδο πληροφορίας, γιατί οσον αφορά τον επιστημονικό διάλογο και την πρόοδο η αμφισβήτηση ομοιάζει ως η μόνη ορθή οδός!!! Καλή συνέχεια !

  Like

 2. Himaira, buongiorno!

  Πολύ μ’ άρεσε αυτός ο αναστοχασμός!
  Συμφωνώ πολύ στο ότι η αναζήτηση της γνώσης είναι κοπιαστική υπόθεση και ότι από τη στιγμή που τίθενται ζητήματα αξιοπιστίας στη βικιπαίδεια καλό θα ήταν να το ψάχνουμε λίγο παραπάνω.

  Απ’ την άλλη, σκεφτόμουν ότι τις πιο πολλές φορές δεν έχω μπει στη βικιπαίδεια για να κάνω μια εργασία οπότε και να με ενδιαφέρει αρκετά το κομμάτι της υψηλής αξιοπιστίας. Συνήθως μπαίνω γιατί μου’ σκασε ξαφνικά να πάρω μια ιδέα για το τι είναι η κβαντική φυσική ξέρω γω :Ρ Και καταλαβαίνω τώρα ότι, αν δεν είχα αυτή την ευκολία που παρέχει, πιθανώς να μην το’ χα ψάξει παραπέρα και να εξακολουθούσα να μην έχω την παραμικρή ιδέα. Θέλω να πω πως, ακόμα κι αν ένα λήμμα δεν είναι απολύτως ακριβές, ένα απ΄τα καλά της είναι ότι σε διευκολύνει στο να διευρύνεις λίγο το γνωστικό σου πεδίο κι ας μην είναι το εργαλείο για να σε κάνει “ειδικό”.

  Κατά τ’άλλα μ’άρεσε και η παρατήρηση περί δημοκρατικού ή μη εγχειρήματος. Και μένα με απασχόλησε η “κοινωνικοπολιτική” πλευρά του πράγματος και ενώ, στην αρχή, βρήκα παράξενη τη δήλωση: η βικιπαίδεια δεν είναι δημοκρατία/αναρχία κλπ. μετά συνειδητοποίησα ότι σημαντικότερο απ’ την ταμπέλα είναι η ουσία του πράγματος.

  Αυτά…

  Τα λέμε σε λίγες ώρες!

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s